Een duurzame wijk
’t Suyt 2 is niet alleen ruim en groen, er is ook veel aandacht voor energie, duurzaam bouwen en de leefomgeving van planten en dieren. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de materialen die gebruikt worden voor de woningen. Ook worden veel woningen nul-op-de-meter; dat betekent dat ze net zoveel energie opwekken als dat ze gebruiken.
Energie: Zonnepanelen en warmtepompen
Alle woningen in ’t Suyt 2 krijgen zonnepanelen om energie op te wekken. Ook krijgen de woningen een warmtepomp, om de huizen mee te verwarmen.
Duurzaam bouwen: Klimaatbestendig en groene daken
Bij de ontwikkeling van de wijk is nagedacht over hoe je kunt inspelen op de gevolgen van een extremer klimaat. Dat heeft geleid tot een aantal maatregelen. Valt er veel regen? Dan wordt overtollig water opgevangen in watergangen. Ook krijgen de meeste bijgebouwen een groen sedum dak als waterbuffer. En om mens en natuur op tijden van droogte en hitte daartegen te beschermen, komen er juist weer veel schaduwplekken.
Biodiversiteit: Ruimte voor groen en dieren
In ’t Suyt 2 is ook aandacht voor biodiversiteit. Biodiversiteit gaat over de leefomgeving van planten en dieren. In ’t Suyt 2 komen er verschillende bomen en planten. En is er ruimte voor dieren die in het gebied voorkomen. Zoals bijvoorbeeld de vleermuis en verschillende vogelsoorten. Ook is er al een vaste bewoner in het gebied, de rugstreeppad. Wil je hier meer over weten? Kijk dan bij Groen.
Op de afbeelding is een plattegrond voor de nieuwe wijk ’t Suyt 2 te zien. De nieuwe wijk ligt tussen de Onderweg, de Florijnlaan en het terrein van voetbalvereniging CVV Be Fair. In de wijk is op verschillende plekken ruimte voor water. Door het midden van de wijk loopt water. Aan de rand van de wijk komt aan de kant van de polder een brede sloot. Om het plukbos heen ligt water en ook een ronde groene Wadi. Een Wadi is een plek waar (tijdelijk) water na bijvoorbeeld extreme regenval wordt opgevangen. Verspreid door de wijk liggen ook nog een aantal kleinere Wadi’s.